Els mestres
El paper dels mestres al llarg d’aquesta etapa pren formes diferents. Als primers cursos, els alumnes necessiten un seguiment i orientació més continuats, i mica en mica, aconseguiran autonomia més gran. Així doncs, els mestres adequaran les seves actuacions estratègiques a les característiques de cada cicle i grup d’alumnes.
Informació a les famílies
Durant aquesta etapa és molt important afavorir la seguretat personal dels infants amb les valoracions dels adults centrades en aquelles coses que es consideren positives. Així doncs, rebreu informació a l’agenda escolar i/o en el correu electrònic del seguiment del vostre fill/-a, sempre informant-vos dels aspectes positius i també dels millorables.
Trimestralment es lliurarà un informe basat en l’observació sistemàtica per part dels mestres i arrodonit en una reunió per posar en comú les observacions per tal d’unificar criteris de valoració. S’assenyalarà de manera preferent les conductes i realitzacions positives dels alumnes per tal d’estimular-les, i s’orientarà per millorar les que no siguin del tot adients al nivell o edat.
Relació mestres-famílies
La relació dels mestres amb els pares dels alumnes serà continuada i atenent als diferents nivells i necessitats dels nens i nenes. S’establiran entrevistes ordinàries i extraordinàries, d’acord a les necessitats, que seran directes i personalitzades. Cap dels altres procediments: informes trimestral, notes informatives, cartes circulars, informes puntuals, etc., les pot substituir.
L’acció tutorial continuada d’acompanyament als alumnes i assessorament i informació a les famílies és un tret rellevant del nostre Centre.
L’escola i el poble.
Intentem que l’escola Sant Ferran participi de la vida social i cultural del poble fent que, d’aquesta manera, els nens i nenes valorin i apreciïn l’entorn i se sentin part integrant d’ell. És doncs, una referència molt important per entendre i treballar aspectes de diversitat cultural, física, geogràfica…i punt de partença de les explicacions sobre la societat més propera. L’escola participa en el Pla de l’esport, en projectes organitzats per l’ajuntament, Biblioteca del Municipi i Departament d’Ensenyament, tanmateix com en Projectes de Salut i altres Institucions que promouen els valors cívics i personals.
L’escola i els mitjans de comunicació.
Integrem els mitjans de comunicació en l’ aprenentatge. Demanem a les famílies autorització per a l’ús d’imatges del seu fills/-es. I esdevenim protagonistes de programes dels mitjans de comunicació de la nostra ciutat. Els blogs i web escola seran punts divulgatius de les nostres activitats, informacions i normatives.
L’educació integradora, no sexista
L’escola mixta és una realitat que aparentment dóna iguals referents educatius pels nens i les nenes; però tanmateix, la pràctica docent ens demostra que no n’hi ha prou amb això. Nosaltres plantegem una educació per a la igualtat i intentem donar exemple i guia per tal de trencar amb les pautes de comportament apreses en funció del sexe. Entenem que el plantejament d’educació per la igualtat és un tema d’importància i per tant totes les dinàmiques de centre tindran la igualtat i la coeducació com a referents
Educació, respecte, tolerància
Des dels principis de respecte i tolerància, l’escola es mostrarà sensible i reflexiva sobre necessitats específiques referides a: dret a la diferència, vitalitat i valoració de cultures dominants i no dominants, intercanvi cultural i reconeixement personal de les diferències.