5.- EL TREBALL DE LES EMOCIONS
El benestar emocional de cadascú es relaciona de ple amb el benestar grupal i comunitari. Hi ha un apropament afectiu des del benestar emocional d’un a les emocions de l’altre formant-se una vinculació emocional, carregada d’afecte i amorositat, que va calant i es va construint entre els infants i els adults, permetent l’aparició del sentiment de pertinença al grup i la disponibilitat per avançar en les habilitats de convivència: diàleg, compromís, resolució de conflictes…
Aprofitem els moments que ofereix la vida diària a l’escola per reforçar els vincles, tant amb les persones adultes com entre els propis infants, i els ajudem a identificar, expressar i regular les pròpies emocions.
També treballem les situacions més enllà de la quotidianitat per assegurar el tractament calmat i reflexiu dels continguts que aquestes relacions intrapersonals i interpersonals impliquen: alfabetització emocional, identificació de causes o orígens de l’emoció, identificació d’un conflicte i expressió de possibilitats de resolució, l’expressió en gran grup de vivències i sentiments, d’acords i desacords, de pensaments… aquets moments permeten a l’infant anar flexibilitzant el propi punt de vista i implicar-se en la construcció de grup entès com a comunitat.
6.- LA CONSTRUCCIÓ DEL CONEIXEMENT
Som molt conscients de que la relació dels infants amb el saber dependrà de com es tracti des de l’inici. La seva curiositat, les ganes d’explorar, de descobrir atributs i relacions, etc. Per això els hi oferim la possibilitat de produir construccions alternatives, posem al seu abast elements de l’entorn que incentiven l’exploració sensorial, l’experimentació i el plantejament de qüestions del seu comportament.
L’equip de mestres ajuda als nens i nenes a construir un mètode de descoberta basat en l’observació i la formulació de preguntes, per tal de poder arribar a atrevir-se a fer prediccions a verbalitzar, a comprovar i argumentar les seves experimentacions.
6.1.- Les matemàtiques:
Prenen un paper fonamental com a eina per contribuir a la descoberta de l’entorn. En aquestes edats la matemàtica es fonamenta en les possibilitats que ofereix l’entorn i alhora n’afavoreix la descoberta al tocar, observar, comparar les característiques i propietats dels objectes, dels materials, dels elements, dels esdeveniments. Amb la matemàtica, l’infant avança en la descoberta sensorial, en les seves possibilitats perceptives i en l’establiment de relacions lògiques tot afegint poc a poc el concepte de quantitat.
6.2.- Potenciem els llenguatges:
L’infant va explorant, utilitzant i interioritzant els diferents llenguatges amb els que es pot comunicar. Com a mestres el que fem és integrar els diferents llenguatges: corporal, verbal, plàstic, musical, matemàtic i audiovisual en el seu desenvolupament. La interiorització i l’ús dels diferents llenguatges permet als nens i nenes anar esdevenint una personeta capaç de comunicar-se i expressar-se de forma ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals, augmentant la seva creativitat, autonomia, seguretat i habilitats relacionals intrapersonals i interpersonals. Els diferents usos i funcions dels diferents llenguatges es treballen en un ambient amb condicions favorables i on es desenvolupa la comunicació tant verbal com no verbal. Establint una relació afectiva positiva entre l’infant, els iguals i la persona adulta.
El llenguatge oral és la forma més natural del llenguatge perquè gairebé sempre és present en qualsevol situació de la vida escolar i contribueix en gran mesura a la globalització dels aprenentatges. A l’escola cerquem moments per treballar amb el gran grup i en grups reduïts.
L’adquisició i el perfeccionament del llenguatge oral i l’ambient alfabetitzador que els permeti interactuar amb l’escrit, són les fites principals del desenvolupament dels nens i nenes d’aquest cicle.
L’adquisició del llenguatge escrit la portem a terme de forma graduada, adquirint primer els coneixements dels aspectes sonors de la llengua a partir d’un treball sistemàtic de consciència fonològica, desenvolupant el control oculo-manual necessari per a la grafomotricitat i provocant sempre l’interès en la interpretació del text escrit. Vetllant sempre perquè aquest interès sigui prou motivador per voler interpretar i representar els codis, partint sempre dels seus propis interessos: descobrir el propi nom i els dels companys, fer prediccions sobre el contingut d’una paraula, comparar-la amb d’altres, classificar-les per si tenen les mateixes lletres, si comencen igual, si són llargues o curtes…
6.3.- L’anglès
Iniciem a l’infant en l’apropament a una llengua estrangera, l’anglès, i ho fem planificant activitats en situacions contextualitzades dins dels projectes de treball i utilitzant-la com a llengua vehicular en l’aprenentatge. Fent una coordinació entre mestres per tal que la seqüència didàctica sigui la correcta i tingui coherència amb la resta de la programació des de l’etapa Infantil fins a l’ESO. En aquesta primera etapa es treballa la llengua anglesa des d’una vessant oral: salutacions, cançons, instruccions…
6.4.- Llenguatges musical i plàstic:
Creiem que acostar els infants als llenguatges musical i plàstic suposa un enriquiment extraordinari per millorar les seves capacitats expressives i creatives. Els infants gaudeixen escoltant música, reconeixent les cançons i cantarelles, participant en les cançons de forma cada vegada més activa, explorant les possibilitats de la veu i d’altres instruments musicals, alhora que incorporen poc a poc habilitats i actituds necessàries per al seu progressiu desenvolupament de les capacitats.
6.5.- Les TIC
La integració de les tecnologies a l’aula permet a l’alumnat integrar els coneixements d’una manera més visual, dinàmica i motivadora. Creiem fonamental iniciar a l’alumnat en l’ús d’aquestes eines des de les primers etapes educatives.
6.6.- EL MOVIMENT
Els nens i nenes aprenen a través de l’experimentació i el seu cos. L’acció motriu afavoreix el desenvolupament del cervell ajudant a millorar les competències cognitives de processament.
L’activitat física proporciona als nens i nenes la possibilitat d’explorar les seves capacitats, d’establir reptes, d’interactuar amb els altres, experimentar amb formes i materials.
A través de l’activitat física els nens i les nenes desenvolupen hàbits saludables que al Col·legi Sant Ferran treballem des de 5 dimensions:
- La salut física
- La salut emocional
- La salut mental
- La salut interior
- La salut social